EN / CG

Međunarodna asocijacija za klasičnu arheologiju

Associazione Internazionale di Archeologia Classica – AIAC iz Rima, krajem 2007. godine uputila je poziv "NVO MNEMOSINA"-i iz Podgorice i njenom predstavniku da kreiraju projekat "FASTI Montenegro" koji će predstavljati Crnu Goru u projektu "FASTI ONLINE", čime je i naša zemlja uključena u ovaj, u svjetskim okvirima, značajan projekat.

AIAC od 1998. godine realizuje projekat "FASTI ONLINE" koji za cilj ima globalnu prezentaciju rezultata arheoloških istraživanja u zemljama koje su nekada ulazile u sastav Rimskog carstva. U projekat su uključene Italija, Francuska, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Malta, Maroko, Albanija, Kosovo, Ruminija i Bugarska i Ukrajina, a od 2007. godine i Crna Gora preko projekta "FASTI Montenegro".

U okviru projekta "FAST ONLINE" postavljen je internet sajt na kojem su predstavljeni rezultati arheoloških iskopavanja od 2000. godine do danas, u zemljama koje su ušle u realizaciju projekta. Svaka zemlja ima svoj prostor na sajtu kao i ucrtane granice na mapi na kojoj su markirana mjesta na kojima se lokaliteti nalaze. Svi tekstovi su postavljeni na engleskom jeziku i na jeziku zemlje u kojoj se lokalitet nalazi. Оd 2007. godine na sajtu se nalazi označen prostor Crne Gore sa markiranim lokalitetima i tekstovima postavljenim u okviru projekta "FASTI Montenegro".